به گزارش روز سه شنبه ایرنا به نقل از این نشریه سنگاپوری، در حالی که ترامپ تهدید کرده است که تعرفههای گستردهای بر واردات اعمال خواهد کرد، تحلیلگران میگویند خطر بزرگتر برای کشورهای ج، شرق آسیا، احتمال ورود کالاهای ارزان قیمت چینی است که از بازار ایالات متحده کنار گذاشته شدهاند.
در حالی که این مسئله ممکن است برای مصرفکنندگان خبر خوبی باشد اما باعث میشود که صادرات این منطقه رقابتپذیری کمتری داشته باشد و این امر بر رشد اقتصادی و اشتغال اثر منفی میگذارد.
ترامپ در جریان کارزار انتخاباتی خود وعده داد که تعرفههایی تا ۶۰ درصد بر واردات از چین و دست کم ۱۰ درصد بر کالاهای وارداتی از تمامی کشورها اعمال کند.
وی در ادامه با تاکید بر این که آمریکا را از چارچوب اقتصادی هند-اقیانوس آرام که برای تقویت همکاریهای اقتصادی در این منطقه ایجاد شده، خارج خواهد کرد، نگر،هایی را برای کشورهای همپیمان واشنگتن در مورد میزان تعهدات نظامی ایالات متحده در آسیا برانگیخت.
این گزارش افزود: اگر ترامپ تهدیدهای تعرفهای خود را عملی کند، اقتصادهای ج، شرق آسیا با سیل کالاهای ارزان قیمت چینی مواجه خواهند شد که به دلیل یارانههای ،تی پکن و مقیاس تولید، به طور قابل توجهی ارزانتر از محصولات رقیب هستند.
کشورهای این منطقه که به دنبال توسعه اقتصادی خود هستند، برای رقابت با کالاهای چینی که با قیمت اندک تولید میشوند، باید اقدامات بسیار راهبردی انجام دهند.
ترین نگویین، اقتصاددان ارشد مستقر در هنگکنگ از مؤسسه ناتی،یس گفت: خطر واقعی برای این کشورها این است که اگر قصد صنعتی شدن دارند، با دیواری از کالاهای چینی مواجه میشوند که جایی برای رفتن ندارند. چین تولید این کالاها را متوقف نمیکند و به سیاستهای صنعتی خود ادامه میدهد، زیرا به صورت بنیادی معتقد است برای توسعه باید توانایی تولید کالاهای واقعی را داشته باشد، بنابراین به یارانه دادن به تولید ادامه خواهد داد.
پریانکا کیشور، مؤسس و اقتصاددان ارشد شرکت مشاوره آسیا دیکد نیز تاکید کرد: برنامههای ترامپ به طور کلی برای ج، شرق آسیا پیامد خوبی ندارد، چنین فضایی میتواند باعث افزایش تعارضات تجاری در منطقه شود.
وی افزود: در حالی که تحقیقات در مورد دامپینگ چین (فروش یا صادرات یک کالا با قیمت کمتر از هزینههای تمام شده تولید) در برخی از اقتصادهای آسهآن در حال انجام است، اقدامات اساسی تاکنون محدود بوده است.
کیشور اضافه کرد: با افزایش صادرات چین به کشورهای آسهآن در میان تعرفههای سنگین آمریکا، احتمال بروز چنین تنشهایی بیشتر خواهد شد. با این حال، احتمال وقوع یک جنگ تجاری تمامعیار کم است، زیرا رهبران آسهآن اهمیت یکپارچگی منطقهای را در محیط جه، که روز به روز قطعه قطعهتر میشود، درک میکنند.
وی اظهار داشت: ترامپ در دور جدید ریاست جمهوری خود احتمالاً رویکردی تهاجمیتر در قبال چین در پیش خواهد گرفت، که با افزایش تعرفهها و گفتمان چالشبرانگیزتر همراه خواهد بود. این موضوع منجر به کاهش تقاضای خارجی و افزایش بی اعتمادی اقتصادی در بین اقتصادهای آسهآن میشود.
کیشور ادامه داد: تهدیدهای دورهای ترامپ برای کاهش حمایت نظامی آمریکا در منطقه نیز کمکی نمیکند، به خصوص که وضعیت ژئوپلیتیک آسیا از آ،ین دوره او وخیمتر شده و مناقشات در دریای چین ج،ی افزایش یافته است. در همین حال، منطقه ممکن است از برخی از سیاستهای حمایتی آمریکا متأثر شود. به ویژه، کشورهایی مانند ویتنام و تایلند که دارای مازاد تجاری قابل توجهی در برابر ایالات متحده هستند.
این اقتصاددان ادامه داد: در میان اقتصادهای اصلی آسهآن، ویتنام بیشترین خطر را در مواجهه با تعرفههای بالاتر در دوران دوم ریاستجمهوری ترامپ دارد.
استریتز تایمز در گزارش خود آورده است: ویتنام که یک صادرکننده بزرگ به آمریکاست، تا ماه سپتامبر مازاد تجاری ۹۰ میلیارد دلاری با واشنگتن داشته و چهارمین مازاد بزرگ پس از چین، اتحادیه اروپا و مکزیک را داراست. این قطب صنعتی ج، شرق آسیا از تعرفههای بالاتر روی واردات چین به ایالات متحده که ترامپ در اولین دوره خود آغاز کرده بود، سود برده است.
کیشور در این ارتباط گفت: خطرهای وضع تعرفهها برای ویتنام بیشترین شدت را دارد، زیرا به سومین کشور با بیشترین سهم در ،ری تجاری آمریکا تبدیل شده است. واردات رو به افزایش این کشور از چین نیز نگر،های ایالات متحده را افزایش میدهد و این گمان را ایجاد میکند که ویتنام ممکن است به ،وان دروازهای برای ورود کالاهای چینی به بازارهای آمریکا عمل کند که پکن بتواند تعرفههای جدید را دور بزند.
هنگامی که ترامپ در دوران نخست ریاستجمهوری خود در سال ۲۰۱۸ با پکن وارد جنگ تجاری شد، برخی از شرکتهای چینی ترغیب شدند در ویتنام مستقر شوند و این موضوع نگر،هایی را مبنی بر اینکه تجارتهای چین از طریق مراکز ج، شرق آسیا به آمریکا وارد میشود، ایجاد کرد.
در همین حال، تایلند نیز به دلیل مازاد تجاری زیاد با ایالات متحده و روابط نزدیک با چین مورد توجه است.
کیشور گفت: افزایش سرمایهگذاری مستقیم خارجی چین در تایلند، به ویژه در صنعت خودروهای الکتریکی، احتمالاً باعث میشود که ،ت ترامپ در تجارت با تایلند احتیاط کند.
تایلند در سال ۲۰۲۲ مازاد تجاری ۴۱ میلیارد و ۹۰۰ میلیون دلاری با آمریکا را ثبت کرده است.
با این حال، برخی نکات خوشبینانه نیز وجود دارد، ج، شرق آسیا میتواند از افزایش تنشهای تجاری میان ایالات متحده و چین سود ببرد، که ممکن است به م،ای سهم بیشتری از بازار برای صادرات آنها باشد.
تعرفههای افزایشیافته بر واردات ایالات متحده ممکن است منجر به یک شبکه تجاری گستردهتر برای اندونزی شود.
اندونزی در حال حاضر نشان داده که مایل به تنوعبخشیدن به شرکای تجاری و زمینههای تجارت است، زیرا در ماه اکتبر (آبان) اعلام کرد با گروه بری،، (بلوک کشورهای نوظهور اقتصادی) که اغلب به ،وان وزنه تعادلی در برابر نفوذ غرب تلقی میشود، مشارکت دارد.
این گزارش نتیجه میگیرد: با افزایش تهدیدهای تعرفهای از سوی رئیسجمهوری منتخب آمریکا، ج، شرق آسیا با چالشهای اقتصادی جدیدی روبهرو خواهد شد و کشورهای منطقه نیاز به راهبردهای هوشمندانهتری برای مق، با این چالشها خواهند داشت.
منبع: https://www.irna.ir/news/85657374/%DA%86%D8%A7%D9%84%D8%B4-%DA%A9%D8%B4%D9%88%D8%B1%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AC%D9%86%D9%88%D8%A8-%D8%B4%D8%B1%D9%82-%D8%A2%D8%B3%DB%8C%D8%A7-%D8%AF%D8%B1-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%D8%A8%D8%B1-%D8%AA%D8%B9%D8%B1%D9%81%D9%87-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A2%D9%85%D8%B1%DB%8C%DA%A9%D8%A7-%D9%88-%DA%A9%D8%A7%D9%84%D8%A7%D9%87%D8%A7%DB%8C